Olej z pestek czarnego bzu nierafinowany 10ml. pipeta YNS

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 15,99 zł 15.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Olej z Czarnego Bzu nierafinowany


Działanie:

­nawilżające – nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie linolowy i linolenowy, a także tokoferole, zapobiegają nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy rogowej skóry. Bardzo dobrze natłuszczają skórę najbardziej przesuszonych partii ciała. Olej ten jest idealny do pielęgnacji popękanych rąk, łokci i pięt. Dodatkowo zwiększa przepuszczalność naskórka, dzięki czemu jest idealnym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających. Odżywia i regeneruje suche włosy
przeciwstarzeniowe ­ fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność stymulowania syntezy kolagenu, dzięki czemu ograniczają rozkład elastyny, napinają ­
przeciwzapalne – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyoksydacyjnie. Kwas linolowy reguluje gospodarkę lipidami, zapobiegając powstawaniu zaskórników i czopowaniu ujść gruczołów łojowych. Odpowiedni do pielęgnacji skóry problemowej. wywołane m. in. promieniami słonecznymi i radioterapią. Przyspiesza regenerację skóry atopowej, łojotokowej, a także objętej trądzikiem
­ łagodzące – olej ten łagodzi wszelkiego rodzaju stany zapalne i podrażnienia skóry.


Stosowanie:

jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.
jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).
wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
maska na włosy ułatwiająca rozczesywanie – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
jako „krem do rąk” – kilka kropli oleju wmasuj w dłonie według potrzeby. Możesz zastosować ten olej również jako kurację regenerującą dla dłoni. W tym celu przed snem wmasuj większą ilość oleju w dłonie, a następnie załóż bawełniane rękawice.


Specyfikacja produktu:

Nazwa surowca wg. INCI:Sambucus Nigra Seed Oil (Olej z pestek czarnego bzu nierafinowany 100%)
Rejon pochodzenia: Polska
Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu i bursztynowym kolorze
Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce – lekko tężeje
Trwałość: podana na opakowaniu

Ciekawostki:

Olej powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion bzu czarnego (ambucus nigra)
Bez czarny, to krzew osiągający wysokość do 10 m. Posiada drobne, białe promieniste kwiaty oraz fioletowo­czarne owoce o kulistym kształcie, we wnętrzu których znajdują się jajowate nasiona
Gatunek ten jest pospolity na terenie całej Polski. Pierwotnie pochodzi z terenów Europy, będących pod wpływem klimatu oceanicznego i suboceanicznego oraz zachodniej części basenu Morza Śródziemnego
Znany pod wieloma nazwami: dziki bez, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka, hyćka
Gałązki, liście i owoce wydzielają nieprzyjemny, a kwiaty odurzający zapach
Wszystkie części rośliny zawierają w różnej ilości trujący glikozyd sambunigrynę, mimo to, znane jest szerokie zastosowanie tej rośliny w lecznictwie np. przeziębień, chorób reumatycznych i neurologicznych
Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jednak z dojrzałych owoców można robić przetwory, a także susze
Dawniej sok z owoców czarnego bzu wykorzystywano do farbowania brwi i rzęs, podbarwiania win oraz farbowania jedwabiu na kolor oliwkowy

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl