Koszty przesyłki

Logo Inpost Paczkomaty
wartość
zamówienia
koszt
przesyłki
do 69,99 zł 12,99 zł
od 70,00 zł 11,99 zł
od 120,00 zł 10,00 zł
od 160,00 zł 8,00 zł
od 200,00 zł 6,00 zł
od 240,00 zł 0,01 zł
Logo Inpost Kurier
wartość
zamówienia
koszt
przesyłki
do 149,99 zł 15,00 zł
od 150,00 zł 12,00 zł
od 200,00 zł 10,00 zł
od 250,00 zł 8,00 zł
od 300,00 zł 0,01 zł
Logo Inpost Kurier
wartość
zamówienia
koszt
przesyłki
do 149,99 zł 9,00 zł
od 150,00 zł 6,00 zł
od 230,00 zł 0,01 zł

Powyższe koszty przesyłek dotyczą wyłącznie zamówień przedpłaconych.

Przesyłki z płatnością za pobraniem wysyłamy wyłącznie firmą kurierską InPost, a do podanych wyżej kosztów należy doliczyć 4,00 zł.

Mydło marsylskie
Mydło marsylskie

Savon de Marseille (mydło marsylskie) jest uważane za najdoskonalsze mydło na świecie. Dzięki swoim właściwościom hipoalergicznym, jest odpowiednie dla osób o skórze wrażliwej jak również niemowląt. W zależności od konsystencji, mydło marsylskie może być używane do prania i sprzątania domu. Składa się w 72 procentach z kwasów tłuszczowych, powstałych w wyniku zmieszania olejów i sody kalcynowanej lub soli morskiej a 28% stanowi woda.

Historia produkcji mydła marsylskiego

Mydło marsylskie wywodzi się z mydła Aleppo, które istnieje od tysięcy lat. Metoda produkcji została zaczerpnięta z miasta Aleppo w Syrii i opiera się na oliwie z oliwek i oleju laurowym. Ta metoda rozprzestrzeniła się w całym basenie Morza Śródziemnego w wyniku krucjat, przechodząc przez Włochy i Hiszpanię, zanim dotarła do Marsylii. Pierwszą mydlarnię otworzył niejaki Crescas Davin w XIV wieku. Kiedy popyt przekroczył możliwości lokalnych rzemieślników, w 1593 roku niejaki Georges Prunemoyr otworzył pierwszą fabrykę mydła w Marsylii. Do 1660 r. siedem fabryk w mieście wykorzystywało jako surowiec lokalnie produkowaną oliwę z oliwek, a także popiół ze spalania słonych bagien Salicornia. Produkcja wynosiła prawie 20 000 ton mydła rocznie. W 1688 Ludwik XIV wprowadził Edykt Colberta - zbiór przepisów ograniczających używanie nazwy „Savon de Marseille” do mydeł, które były:

• wykonane w okolicach Marsylii
• podgrzewane w kociołkach
• wykonane wyłącznie z czystej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. w tym bez tłuszczów zwierzęcych

Lokalni wytwórcy mydła, którzy nie przestrzegali tych zasad, ryzykowali wygnaniem z Prowansji. Ponieważ jakość i właściwości mydła były powszechnie doceniane, „Savon de Marseille” stało się powszechnie znaną marką. W tamtych czasach to zielone mydło było sprzedawane w 5 lub 20 kilogramowych blokach. Do 1786 r. 48 marsylskich fabryk produkowało 76 000 ton, zatrudniając 600 robotników i 1500 skazańców. Po rewolucji francuskiej w 1789 r. produkcja Savon de Marseille nadal się rozwijała i do 1813 r. wzrosła do 62 fabryk.
Mniej więcej pod koniec XVIII wieku Nicolas Leblanc wynalazł proces ekstrakcji sody kalcynowanej z wody morskiej. Do dziś stanowi ona jeden z głównych składników mydła marsylskiego. Około lat dwudziestych XIX wieku importowano nowe oleje i tłuszcze, które przepuszczano przez port w Marsylii, co oznaczało bardziej rozpowszechnione stosowanie olejów, takich jak palmowy, koprowy, arachidowy i sezamowy. W całym regionie zaczęło pojawiać się więcej fabryk w miejscach takich jak Salon-de-Provence, Tulon i Arles. Ostatecznie, zamiast stosowania różnych olejów roślinnych, fabryki zwróciły się ku znacznie tańszemu łojowi (tłuszczowi zwierzęcemu) z powodu silnej konkurencji ze strony fabryk w Paryżu, a nawet w Anglii. W XIX wieku Marsylia, z prawie 90 fabrykami, miała dobrze prosperujący przemysł, który osiągnął szczyt świetności w 1913 r., kiedy to wyprodukowano prawie 180 000 ton mydła marsylskiego. W 1906 roku, François Merklen był odpowiedzialny za ustalenie formuły mydła marsylskiego: 63% olej z kopry lub olej palmowy, 9% soda kalcynowana lub sól morska, 28% woda.

Po pierwszej wojnie światowej mydlarnie zostały zmechanizowane i nie tracąc na jakości produktu dzięki wykorzystaniu dawnych procesów, produkcja wzrosła do 120 000 ton w roku 1938. Po wybuchu II wojny światowej, Marsylia nadal stanowiła połowę produkcji mydła we Francji, ale w kolejnych latach nastąpił spadek produkcji i sprzedaży. Powodem było coraz szersze pojawianie się syntetycznych detergentów, które były produkowane i sprzedawane znacznie taniej. Fabryki zaczęły zamykać się jedna po drugiej. Obecnie w regionie, pozostaje niewielu producentów, ale nadal produkują najlepsze na świecie, naturalne mydła marsylskie. Znasz mydła marsylskie? Kiedy zacząłeś ich używać? Chcielibyśmy zobaczyć Wasze przemyślenia i opinie na temat mydeł w komentarzach poniżej produktów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl